אם יש לך קרן פנסיה, במהלך מרץ/אפריל החברה הפנסיונית תשלח אליך את הדו"ח השנתי. לצערי, רובינו בוחרים להשאיר את הדו"ח השנתי על השולחן ולא לפתוח אותו – אך, חשוב לבדוק, לנתח ולבחון את הדו"ח שנשלח אליך על מנת להבין אם דמי הניהול, התשואות והחיסכון הפנסיוני יספיק לך ביום הפרישה.
במאמר זה אציג לך את 5 המרכיבים החשובים ביותר בדו"ח הפנסיה השנתי שלך.
איך לקרוא את דו"ח הפנסיה השנתי שלך?
ניתוח של דו"ח הפנסיה השנתי שלך יאפשר לך להבין את דמי הניהול, התשואות השנתיות וגובה החיסכון הפנסיוני שלך. במידה וישנם פערים בין המצוי לרצוי, מומלץ לפנות אל יועץ פנסיוני אשר יוכל לנתח את הדו"ח בצורה מקצועית יותר ולהעניק לך ייעוץ לשיפור המצב שלך ביום הפרישה.
באופן כללי, 5 המרכיבים שחשוב לבדוק מידי שנה בדו"ח הפנסיה הם:
- תשלומים צפויים מקרן הפנסיה – הנתון החשוב ביותר הוא התשלומים הצפויים מקרן הפנסיה בגיל הפרישה. אם התשלומים הצפויים לך יום הפרישה נמוכים מידי לטעמך, מומלץ להגדיל את ההפרשות לקרן הפנסיה או לבדוק האם ניתן לרכוש ביטוח אשר יגשר על הפער.
- תנועות בקרן הפנסיה – דו"ח הפנסיה מכיל את כלל התנועות שהיו בקרן מתחילת השנה. מומלץ לבדוק את יתרת הכספים, הרווחים/ההפסדים והעלויות השונות אשר מוטלות עליך.
- דמי ניהול – בהמשך לסעיף הקודם, מומלץ לבדוק את גובה דמי הניהול אשר משולמים לחברה הפנסיונית על כל הפקדה וחיסכון. על פי חוק, דמי הניהול המקסימליים על הפקדה עומדים על 6% ועל חיסכון (צבירה) הן 0.5%. אם דמי הניהול בקרן הפנסיונית שלך עומדים על המקסימום האפשרי, מומלץ לפעול בצורה אקטיבית על מנת לצמצם אותם למינימום האפשרי משום שכל חיסכון קטן יתבטא ביום הפרישה בעשרות ומאות אלפי שקלים.
- מסלול השקעה ותשואה בפועל – כיום, קרנות הפנסיה מציעות מספר מסלולי השקעה אשר משפיעות בצורה ישירה על התשואה השנתית שלך. באופן כללי, מומלץ כי מסלול ההשקעה יותאם לאופי, רמת הסיכון והגיל שלך.
- פירוט הפקדות לאורך השנה – בשלב האחרון, מומלץ לבדוק כי המעסיק העביר לקרן הפנסיה את כלל ההפקדות החודשיות בהתאם לחוק ולמשכורת שמוצגת בתלוש (משכורת, תגמולי עובד, תגמולי מעביד ופיצויים).
לסיכום, דו"ח הפנסיה השנתי מעניק לך בצורה תמציתית אשר כלל הפרמטרים החשובים (תשלומים צפויים, דמי ניהול, מסלולים וכדומה) אשר ישפיעו בצורה ישירה על גובה הקצבה החודשית ביום הפרישה שלך.
במידה וקרן הפנסיה שלך לא מספקת את התוצאות הרצויות, מומלץ לפנות אל יועץ פנסיוני אשר יוכל לנתח את המצב הקיים ולהעניק לך ייעוץ אובייקטיבי במטרה לשפר את המצב העתידי.