אם אתם מתגרשים ושני שמכם מופיעים על המשכנתא של ביתכם, אתם ובן זוגכם לשעבר חייבים להמשיך בהחזרי המשכנתא עד שתגיעו להסדר כספי. תשלומים חסרים יפגעו בניקוד האשראי שלכם (יקשה עליכם לקבל משכנתאות בעתיד) ובמקרה הגרוע עלולים להוביל להשבת ביתכם. לאלץ את בן הזוג לשעבר לשלם את חלקך הוא גם סיכון גדול, שכן הדבר עלול לשמש נגדך בכל מחלוקת כספית עתידית.
ההחלטה כיצד לחלוק את נכסי הנישואין יכולה להיות אחד החלקים הקשים ביותר של גירושין – והבית שלך הוא כנראה הנכס הגדול ביותר שלך. להלן הנושאים שעליכם לחשוב עליהם וכיצד לטפל בהם.
מי מקבל את הרכוש בגירושין?
מה קורה למשכנתא משותפת?
מה אם אנחנו בהון עצמי שלילי?
מה אם אתה לא בכתבי הבעלות של הנכס?
מי מקבל את הרכוש בגירושין?
להלכה, יש לחלק את נכסי הנישואין שווה בשווה בין שני בני הזוג המתגרשים כל עוד אין בנמצא הסכם ממון לפני הנישואין. המציאות כמעט תמיד מורכבת מזה, במיוחד אם ילדים מעורבים. לחלוק נכס שווה בשווה פירושו למכור אותו, וישנן סיבות רבות מדוע אינך רוצה לעשות זאת.
להלן האפשרויות מה לעשות עם הבית שלך לאחר גירושין.
איך מחלקים בית בעקבות גירושין?
למכור – זו האפשרות הפשוטה ביותר. זה מאפשר לך לשלם את המשכנתא ולשחרר את הכסף שלך כמו גם כל הון עצמי, שבו תוכל להשתמש כדי לקנות במקום אחר בנפרד. עם זאת, אם ילדיכם רוצים להמשיך לגור שם, ייתכן שזו לא הבחירה המועדפת עליכם.
בעלים אחד קונה את השני – אם אחד מכם רוצה להישאר בבית, אתה יכול להגיע להסדר שבו אחד מכם יקנה את השני. תצטרך להעריך את הנכס כדי לוודא שהאדם העוזב יקבל בחזרה את הכסף שהכניס בתוספת חלקו בהון העצמי.
אדם אחד נשאר אבל שניכם הבעלים שלו – שניכם הבעלים של הנכס למרות שרק אחד מכם גר בו. זה נפוץ יותר אם יש לך ילדים, וייתכן שיש צו 'משר' שהוגדר בבתי המשפט שיגיד שלא תוכל למכור אותו עד לזמן מסוים (למשל כשהילדים ימלאו 18).
הפוך אותו לחלק מההסדר – אתה יכול לדאוג שאחד מכם ישמור על הבית ואילו השני יקבל נכסים אחרים מהנישואין בשווי שווה ערך.
תן לבית המשפט להחליט – אם אינך יכול להגיע להסכמה, בית המשפט יכול להחליט עבורך. אם יש ילדים, השופט יחפש לרוב את האפשרות שגורמת להם הפרעה קטנה ככל האפשר. לשם כך, תצטרכו להגיש בקשה לצו כספי, לכן מומלץ לקבל ייעוץ משפטי שידריך אתכם בתהליך.
מה קורה למשכנתא המשותפת שלנו במהלך גירושין?
ברגע שאתה יודע שאתה מתגרש, דבר עם ספק המשכנתא שלך. ספקים יכולים להיות אוהדים כאשר אתה חווה קשיים אישיים וייתכן שיוכלו להציע צורה כלשהי של הקלה בהחזר או מרחב פעולה.
אם יש לך משכנתא משותפת, שוחח עם עו"ד גירושין שלך כיצד להמשיך. אם אתה זה שעובר דירה, אולי תוכל להסיר את שמך מהמשכנתא כדי להקל עליך לקבל עוד אחת. עם זאת, תזדקק להבטחה שזה לא יגרום להפסיד את חלקך בנכס. לעומת זאת, אם אתה זה שנשאר בבית, ובן הזוג לשעבר רוצה להסיר את שמו מהמשכנתא, תצטרך לוודא שאתה יכול להמשיך לשלם את המשכנתא בעצמך. יועץ פיננסי יכול לעזור כאן.
אנחנו בהון עצמי שלילי – האם בכל זאת עלינו למכור את הבית שלנו בגירושים?
להיות בהון עצמי שלילי פירושו שהבית שלך ירד בערכו מאז שקנית אותו, במידה שמכירתו לא תגייס מספיק כסף כדי לשלם את המשכנתא שלך. הון עצמי שלילי נוטה להשפיע על אנשים בחודשים ובשנים שלאחר התרסקות מחירי הנכסים. אם זה קורה לך בזמן הגירושין שלך, ייתכן שיהיה צורך למצוא אלטרנטיבה למכירה (כגון אחד מבני הזוג לשעבר יקנה את השני – מה שאמור להיות קל יותר אם מחירי הנכסים נמוכים). אם אתה באמת צריך למכור בהפסד, אז תצטרך לחשוב איך לחלוק את החוב כחלק מההסדר הפיננסי.
מה אם אני לא בכתבי הבעלות של הנכס?
אם רכשתם את הנכס מאז שנישאתם, לרוב הנכס ייחשב כנכס משותף. זה אומר שתהיה לך תביעה כלשהי על הרכוש כשאתה נפרד, גם אם שמך אינו מופיע בכתבים. אתה יכול לרשום את זכויות הזוגיות שלך בנכס דרך רישום המקרקעין, מה שיכול למנוע מבן הזוג לשעבר שלך למכור אותו ללא רשותך.
עם זאת, אם בן הזוג לשעבר שלך קנה את הבית לפני שהתחתנת, לא סביר שתהיה לך תביעה כלשהי על הנכס.
כך או כך, פנה לייעוץ אם שמך אינו מופיע בכתבי הבעלות אך אתה מאמין שיש לך תביעה לחלק מהבית.